duminică, 3 iunie 2012

Despre organizatiile profesionale ale bibliotecarilor, la Workshopul coordonatorilor judeteni de Program Biblionet si metodistilor din bibliotecile judetene

Update 6.06.2012:
Concluziile chestionarului la care au raspuns metodistii si coordonatorii judeteni de Program Biblionet invitati. Interpretarea este a subsemnatului, deci nu angajeaza in niciun fel IREX, Grupul Impact, Filiala ANBPR Valcea si cu atat mai putin pe colegii care au avut amabilitatea sa-mi raspunda anonim la intrebari.
Imi doresc mult ca eventualele reactii la chestionar si la interpretarea raspunsurilor lui sa vizeze problemele de fond ale organizatiilor profesionale ale bibliotecarilor din bibliotecile publice romanesti, si nu raspunsuri in genul "da', dar voi ati omorat negri!".
Coalizarea organizationala a bibliotecarilor din Romania este mult prea importanta pentru mai fi obstructionata/intarziata de marunte interese personale/ de grup sau de apatia/ indiferenta noastra.
______

In zilele de 29 – 30 mai a.c., la Sinaia, a avut loc workshop-ul comun al coordonatorilor judeteni de Program Biblionet si metodistilor din bibliotecile judetene, o intrunire profesionala pe care ne-am propus-o mai demult si despre care am discutat in repetate randuri in cadrul Grupului Impact.


Evenimentul s-a constituit/ se constituie intr-o piatra de hotar intre ceea ce a fost si ceea ce va fi complexa ecuatie bibliotecari - asociatii profesionale – metodisti – coordonatori judeteni – traineri - manageri de biblioteci judetene. Parafrazand o formulare consacrata dupa septembrie 2001, nimic nu va mai fi la fel  in urma intalnirii profesionale despre care scriu aici.


Din capul locului, multumiri lui Marcel Chiranov, Impact Assessment Manager, Biblionet Romania. Fara Marcel, n-ar fi existat Grupul Impact si n-ar fi existat nicio reusita notabila in evaluarea impactului Programului „Biblionet – lumea in biblioteca mea”; in egala masura, nici in dezvoltarea organizationala a bibliotecarilor romani, obiectiv explicit asumat fata de finantator - Bill & Melinda Gates Foundation.
Evident, n-ar fi existat nici prima intalnire a metodistilor din bibliotecile judetene ale Romaniei, oameni-cheie – ma rog, ar trebui sa fim oameni-cheie – in lungul drum catre normalitatea bibliotecilor de pe la noi.

Agenda evenimentului a fost una extinsa si deosebit de importanta, fara buna organizare si profesionalismul de care au dat dovada toti participantii la eveniment putandu-se lesne ajunge la un esec de proportii.

Fara a avea nici pe departe intentia/ pretentia sa cuprind aici toate reusitele intalnirii, punctez pe scurt doar:
• reusita ca vom avea in sfarsit un sistem de raportare on-line a utilizatorilor bibliotecilor cu „Biblionet” (un sistem de mare utilitate, nu perfect, dar cu siguranta perfectibil)
• rezultatele sesiunii de care m-am ocupat impreuna cu prietenul Stefan Plesoianu de la Constanta, referitoare la implicarea/ limitele de implicare a bibliotecarilor de la bibliotecile publice din Romania in organizatiile profesionale



De prezentarea concluziilor celorlalte puncte de pe agenda evenimentului se vor ocupa in zilele care urmeaza si in limita timpului lor disponibil colegii nostri care au gestionat sesiunile in cauza - prezentarile, cafenelele profesionale etc.

Referitor la tema pusa in discutie de mine si de Stefan trebuie sa subliniez ca s-a „intamplat” cu cele mai bune intentii si nu am urmarit decat evidentierea unei realitati nefaste pentru noi, care trebuie remediata: organizatiile profesionale si metodistii din bibliotecile judetene sunt mult prea putin din cat ar trebui sa fie, reprezinta mult prea putin din cat ar trebui sa reprezinte.

In esenta, a fost vorba de un chestionar de 10 intrebari, la care au raspuns metodistii si coordonatorii judeteni de Program Biblionet invitati la eveniment. Din lipsa de timp, nu m-am putut consulta prea mult cu Stefan in pregatirea a ceea ce urma sa supunem atentiei/ dezbaterii invitatilor la workshop, colegul nostru constantean contribuind cu o singura intrebare, cea de la numarul 6, insa foarte importanta in economia concluziilor: se impune o forma asociativa, fie si doar informala, a metodistilor din bibliotecile judetene. Este bine ca am ajuns chiar si mai tarziu la aceasta conluzie; daca nu ajungeam niciodata?

Colegii nostri au fost foarte atenti la completarea chestionarelor:






Toate bune si multumiri tuturor participantilor la workshop! Inca o data felicitari lui Marcel, cel cu care jucam in acelasi film cu bibliotecari!   


Valentin Smedescu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu